villanymotor

Létezett kétfázisú villanymotor is

A kétfázisú villanymotor az elektromos motorok különösen ritka változata. Napjainkban csupán technikai érdekességként emlékezhetünk meg róla, ugyanis az egykor még ipari megoldásokban (és ott is ritkán) alkalmazott kétfázisú villanymotort már nem használják egyáltalán sehol.

A kétfázisú indukciós villanymotor gyártása az egyfázisú villanymotorok készítéséhez hasonló elven működik. Az egyik fő eltérés inkább a indító tekercset érinti ez esetben, ugyanis ennek szerepét a kétfázisú motorokban a tekercsre szimmetrikusan elhelyezett, 90 fokkal eltolt tekercs tölti be. Annak érdekében, hogy megvalósulhasson a 90 fokhoz közeli fáziseltolás, egy megfelelő kapacitással rendelkező kondenzátort kell használni az egyfázisú villanymotorhoz hasonlóan.

Emellett a szerkezet megvalósításához kétfázisú rendszer kialakítására van szükség, ami egyáltalán nem praktikus, ugyanis a legtöbb terhelést egyfázisú vagy háromfázisú ellátás biztosítja. Ez is okozta tehát azt a tényt, hogy a kétfázisú motor igen csekély módon terjedt el, és nem örvendett nagy népszerűségnek. Ez a villanymotor tehát csakhamar leváltásra került korszerűbb és praktikusabb testvérei által, az egyfázisú és a háromfázisú motorok által.

Sokkal praktikusabbak és alkalmazhatóbbak voltak minden helyzetben, felhasználási területük rendkívül széles a mai napig. Ezért is találkozhatunk ma inkább az egyfázisú és a háromfázisú szerkezetekkel gyakrabban, azonban a működésük megértésével kapcsolatban nem árt, ha tudunk arról, hogy létezett kétfázisú változatban is ez a kimagasló találmány.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.