parketta

Parketta: svéd, hajó, laminált – mi micsoda?

A parketta kifejezés elég sok változatban van forgalomban, ezért gyakran nehéz kiigazodni közöttük, sőt olykor a szakértők is másként értelmezik és használják őket. Ennek oka főként abban áll, hogy ez egyes kifejezések tipológiája más és más értelmezési síkon mozognak (pl. szerkezet/funkció/anyag).

Vannak azonban a témában olyan sztenderdek, amelyeket érdemes megismerni, mert így a kiválasztás folyamata is egyszerűbb, hatékonyabb lesz a megfelelő időben. Parkettának alapvetően azokat a padlózatokat nevezzük, amelyek fából, esetleg részben fából készülnek. Utóbbi kategóriába tartozik például a laminált padló, a farost tartalma és fahatása miatt, bár a szigorúbb szakmai körök ezt nem feltétlenül fogadják el a szintetikus technológiára hivatkozva.

Mindamellett, a kizárólag faanyagból készült parketta is számos további kategóriába sorolható. A tömörfa padlók számítanak a leghagyományosabb és egyben legdrágább típusnak. Ezek között megkülönböztetjük a svédpadlót, amely jellemzően vastagabb és rövidebb darabokból áll, egyúttal keményebb is.

A tömörfa parketták másik hagyományos változata pedig a hajópadló, amely vékonyabb, hosszabb elemekből áll, és többnyire fenyőből készül. Manapság egyre kevésbé gyártanak tömörfa burkolatokat, sokkal inkább jellemző az ún. szalagparketta megoldás, amely ugyanúgy valódi fából készül, viszont a padló 2-3 eltérő farétegből áll össze. Jellemzően csak a legfelső, látható réteg áll nemesfából, ami egyrészt redukálja a padló vételárát, másfelől lehetővé teszi a padlófűtéssel való társítást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.