Hova jelentsük be a cégünk székhelyét?

Ez a kérdés a közvetlenül cégalapítás előtt már felmerül, hiszen mikor beküldjük a cégalapítás igényét a hivatalhoz, már akkor ki kell jelölni, hogy a cégünk székhelye helyileg hol lesz. Ez lehet saját otthon, iroda, vagy épp a székhelyszolgáltatás intézményét is választhatjuk.

A székhely ugyanis a cég hivatalos ügyeinek intézésére hivatott hivatalos levelezési cím. Ennek kijelölése több terhet jelent, mint gondolnánk, mivel a levelezési címen kell fogadni a leveleket, ott kell kezelni és tárolni őket, majd ide érkezik a NAV is ellenőrizni. Érthető okokból az otthonunk nem épp megfelelő hely ezen ügyek intézésére, hiszen senki sem szereti, amikor a magánéletét összemossák a munkával. Irodát bérelni pedig túl költséges, és nem is annyira biztos pont, hiszen mégis csak egy bérleményről beszélünk.

Ellenben a székhelyszolgáltatás biztos pontnak minősül, mivel az ilyen jellegű irodákat külön azért hozták létre, hogy levegyék a terhet a cégek vállairól.  A székhelyszolgáltatás a megállapodás értelmében intézi a cég a postaügyeit, az összes adminisztrációs munkát is beleértve: helyben veszik át a postai küldeményeket, tárolják és továbbítják azokat fénymásolva a cég számára. A székhelyszolgáltató a cég személyi titkárnőjeként működik, de jóval olcsóbban dolgozik, mintha egy irodát bérelnénk és benne személyzetet fizetnénk. Az itt tárolt számláinkat alkalom adtán bemutatják a NAV-nak, sőt, a szolgáltató könyvelője gazdasági képviselőként is kiáll cégünk mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.