közterületi játszótér játszótorony

Hogyan készül el egy közterületi játszótér?

Akár teljesen új helyre tervezünk felhúzni egy közterületi játszóteret, akár egy már meglévő közterületi játszótér felújítására kerül sor, minden esetben az első lépést a helyszíni felmérés fogja jelenteni.

Persze, a nulladik lépés maga a tervezgetés megkezdése fejben, az inspiráció megszerzése, és a szükséges emberek bemozdítása a nemes ügy érdekében. A helyszíni felmérés során kerül sor az egyedi igények egyeztetésére a helyszín adottságaihoz mérten.

Itt kerül sor a javaslatokra is, hogy milyen játékokat érdemes telepíteni az adott közterületi játszótérre. Fontos ugyanis figyelni a megfelelő tájolásra, a megvalósíthatóságra, valamint a gyerekek különböző korosztályainak eltérő igényeire is.

Egy közterületi játszótér általában nem korlátozódik egy korcsoportra, ezért fontos a szélesebb igények kielégítése. Ahol viszont igenis korlátozódik életkorra a közterületi játszótér, az a bölcsőde, óvoda és iskola. Ott már az adott korcsoportnak megfelelő fejlettségi szinthez kell bemérni a játékok telepítését, ezért arra külön gondot kell fordítani.

A bölcsődékbe még nem lehet olyan esési magassággal rendelkező játék eszközöket telepíteni, melyek veszélyeztetik a picik épségét, ugyanakkor az óvodákba pedig már nem lehet alacsony, totyogós korúak számára készített játékokat, meg bölcsőhintát kihelyezni.

Az iskolákba pedig a biztonságos, de izgalmasabb kihívásokat, és összetettebb játék élményeket biztosító eszközök valók. Települések közterületi játszótereire pedig a komplex megvalósítás az életszerű, ahol mind a három fő korosztály megtalálja a neki való élményeket, biztonságos keretek között.

Ott már a szülők és vigyázók felelőssége, hogy az adott életkorú gyermek mit használhat, és mit nem. Minőségi játék eszközökért nézzen körül a faberland.hu oldalán, ahol európai szabvány szerint készülő játszóterek referenciáit is megtalálja!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.